Hasičom v Prešove slúži nové operačné stredisko

09.02.2003 Celý región

Nové operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) SR v Prešove 20. januára slávnostne odovzdali do užívania. Ide o tech...
Nové operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) SR v Prešove 20. januára slávnostne odovzdali do užívania. Ide o technicky moderné pracovisko využitím o. i. pultu Unikom, umožňujúcim lepšiu komunikáciu medzi strediskom a veliteľom zásahu. Obsahom investície za vyše 20, 8 milióna Sk bola aj rekonštrukcia a nadstavba administratívno-prevádzkovej budovy.

Prezident HaZZ SR Jozef Paluš po otvorení novinárom povedal, že ide o súčasť opatrení na dobudovanie materiálnej základne HaZZ po jeho vzniku od 1. apríla 2002. Prestavba celého areálu HaZZ v Prešove sa však zastaví, pretože akútnejšia je potreba riešiť priestorové pracovné podmienky príslušníkov zboru v Poprade. HaZZ má na tento rok 109 miliónov Sk na kapitálové výdavky v rámci celej SR a predbežne v Poprade treba na zmienený účel asi 30 miliónov Sk. Nové operačné stredisko v Prešove má kapacitu šesť miest a vytvára podmienky, aby spolu s dvojicou operačných dôstojníkov KR HaZZ slúžila aj dvojica z rýchlej zdravotníckej pomoci. Hasičov a záchranárov v Prešovskom kraji sústredených v deviatich okresných riaditeľstvách HaZZ je 530. Z nich je 515 v štátnej službe a z nich 426 nastupuje do zmien na zásahy. Za rok 2002 vykonali 5820 výjazdov, čo je približne o 17 percent viac ako v roku 2001. Viac mali technických zásahov, ako výjazdov k požiarom.
 

Vyberte región